Introductie

Welkom op mijn weblog NAH – Verborgen Kopzorgen. Mijn naam is Jet van Swieten. Sinds mijn vriend en echtgenoot halverwege 2008 op vijftigjarige leeftijd een beroerte kreeg – die er niet uitzag als een beroerte – en na maanden bleek dat hij naast dit infarct eerder al ongemerkt een herseninfarct had doorgemaakt, ben ik op zoek naar antwoorden op vele vragen. Wat is er gebeurd? Hoe is het gebeurd? Waar halen we hulp en ondersteuning? Wat kan nog wel? Wat lukt niet meer? Is er revalidatie voor hem? Wanneer is hem het eerste infarct overkomen? Hoe kunnen we omgaan met zijn chronische vermoeidheid? Hoe kunnen we opnieuw leren leven? Hoe kun je als partner omgaan met je eigen verdriet. Hoe moet je als partner zelf verder? Hoe ga je om met schuldgevoel, met verwarrende gedachten over je relatie? Hoe kunnen we familie en vrienden vertellen over de blijvende veranderingen in ons leven. Hoe gaan je kinderen ermee om? En nog heel veel andere vragen. Mijn ervaring als schrijver, journalist en publicist zet ik in om antwoorden te vinden op deze vragen.

Ook al zie je niets aan hem, hij is door de onzichtbare gevolgen van het infarct zwaar beperkt. Tijdens een lange periode van zoeken stuitten we daardoor bijna vanzelfsprekend op veel weerstand, tegenwerking en onbegrip. En nog steeds is het voor sommigen niet duidelijk dat je bepaalde dingen niet meer van hem kunt verwachten.
Vanaf het moment dat ik hier tegenaan liep, wist ik dat ik over dit onderwerp meer wilde weten en erover wilde schrijven om wat wij hebben meegemaakt te kunnen delen, kennis en informatie te kunnen uitwisselen. Lange tijd heb ik gezocht naar een vorm om mijn ervaringen op te schrijven. Die heb ik gevonden in Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe. In dit blog publiceer ik af en toe een aflevering.

In dit blog spreek ik vrij nadrukkelijk in de ‘zij’-vorm wanneer het over de mantelzorger en partner gaat en schrijf ik ‘hij’ als het gaat over de getroffene. Het is niet de bedoeling hiermee in een rolpatroon te vervallen. Echter, in mijn situatie ligt de relatie zo.  Omdat ik zoveel mogelijk wil spreken vanuit mijn eigen ervaring is de keuze op dit perspectief gevallen. Ik zou mijzelf en de tekst tekort doen wanneer ik hij/zij zou schrijven. Dat zou ten koste gaan van de leesbaarheid. Voor deze keuze vraag ik de lezer begrip.

Ik heb gemerkt dat de zoektocht naar antwoorden op al deze vragen nooit ten einde komt. Dit blog wil een combinatie zijn van notities van eigen ervaringen, ervaringen van anderen, tips, artikelen etc. Nuttige tips, advies en ervaringen van lotgenoten zijn welkom. Ik kijk ernaar uit.

 

Een reactie op “Introductie

  1. Beste Ger,
    Mooie pagina ben je aan het maken. Het blijkt wel nodig te zijn om zoveel mogelijk informatie te geven. Zelf schrijf ik vanuit mijn ervaring als partner van iemand met niet-aangeboren hersenletsel als gevolg van een cva. Enkele van mijn stukken zijn ook verschenen op de pagina hersenletsel-uitleg.nl. Misschien wil je mijn link delen op jouw site. Ik zal jouw link op mijn site plaatsen. Met vriendelijke groet, Jet van Swieten http://www.nahverborgenkopzorgen.nl

    Like

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.