Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 241 


door Jet van Swieten

Wanneer onze vriend ’s avonds rond etenstijd aanbelt, is er altijd wel een plekje vrij om een bordje extra neer te zetten. De pannen zijn groot genoeg. Het planningsvermogen van mijn lief draait overuren. Toch weet hij erin te slagen iets te maken van de eenvoudige doch voedzame maaltijd. Het kraakt in zijn hoofd en naderhand verliest hij zichzelf in een makkelijke stoel, waar hij met zijn benen omhoog zich direct afzondert en mij met de vriend alleen laat. Extra horde: ook deze vriend heeft een gebutst hoofd; ook deze vriend raakt regelmatig de draad kwijt. Fijn stel, zo aan het eind van de dag.

Vanavond is onze vriend er weer. Hij komt even iets vertellen.
– Heel even hoor. Daarna ga ik weer.
Voordat de maaltijd een aanvang neemt – van koken tot eten tot afwas – zitten mijn lief en ik doorgaans samen en nemen de dag door of plannen de dag van morgen. De saamhorigheid binnen dit uurtje delen wij graag met onze vriend. Die denkt er net zo over. Zijn brillen heeft hij midden op tafel uitgestald. Hij wil zien wat er in de verte gebeurt maar ook met enige regelmaat de knoppen van de telefoon kunnen bedienen. Hij kan gebeld worden. Zonder bril de telefoon opnemen kan een heikele zaak worden. Dus liggen de hulpstukken binnen handbereik voor zijn neus.

Mijn lief heeft zijn brillen doorgaans op zijn voorhoofd geplakt, twee, soms zelfs drie stuks tegelijk. Liefst draagt hij ze bij zich. Anders gaan ze maar zwerven door het huis. En dat doen de brillen vaker dan hij zou willen. Voor iedere gelegenheid heeft hij een andere bril. Lezen, computer, tv kijken – zijn ogen verlangen voor elke bezigheid een ander kijkglaasje. Deze keer is zijn voorhoofd brilloos; een kleine vergissing. Het voelt kaal zo zonder bril. Dus grijpt hij naar het exemplaar dat hij als de zijne herkent. Die moet op zijn hoofd.
– Hé, dat is mijn bril, zegt de vriend verontwaardigt. Hij grist hem uit de handen van mijn lief.
– Nee hoor, dat is mijn bril, zegt mij lief weer en trekt hem naar zich toe.


Advertentie

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe


Om het ultieme bewijs te leveren zegt de vriend:
– Het is echt mijn bril. Mijn glaasjes zijn altijd nogal beduimeld, zie je wel.
Ja hoor, beduimeld glas; net als de brillenglaasjes van mijn lief – altijd even vet en beduimeld. Hier komt onze vriend dus niet mee weg. Met een uiterst oprechte ondertoon in zijn stem, bijna een tikje wanhopig nu, zegt deze nogmaals:
– Het is echt, echt, echt mijn bril.

Even gaat het heen en weer zo. Een klein nietes-wellesspelletje op deze verder zo vreedzame avond, aan deze verder zo gezellige tafel. Mijn lief zet de bril voor zijn ogen en constateert:
– Zie je wel, het is mijn bril.
In een poging de knoop te ontwarren probeer ik tussenbeide te komen.
– Kijk eerst eens even op de vaste plekken of jouw bril daar soms ligt?
En tegen de vriend:
– Zoek je zakken eens na. Zit jouw bril soms in je brillendoosje?
Hoe kun je constateren of jouw bril echt jouw bril is, als nummer twee niet opduikt.

Uiteindelijk wordt het pleit beslecht in het voordeel van onze vriend. Mijn lief heeft zijn exemplaar ergens in huis opgeduikeld. Twee gelijke monturen, klaarblijkelijk gekocht in dezelfde winkel, waar in het schap voor een habbekrats stapels van die dingen liggen. De versleten cijfers en letters op de binnenkant van het pootje vertellen hem voldoende.
© jvsVan de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Een reactie op “Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 241 

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.