Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 240 


door Jet van Swieten

Onder het motto ‘ik doe maar wat’ weet hij het leven behoorlijk te ontregelen wanneer het leven zichzelf heeft ontregelt. Een verblijf van een paar weken in een vakantiewoning elders in het land is al voldoende eens aardig uit de bocht te vliegen. Ik moet een beetje op hem letten.

De werking van een fornuis is al voldoende. Knoppen die zorgen voor gastoevoer naar pitten die precies in omgekeerde volgorde zijn ingeregeld, kunnen leiden tot een stevige knoop in zijn systeem. Dat duurt een paar weken; net voldoende om thuis opnieuw aan de bak te moeten om het vertrouwde kooktoestel thuis weer onder de knie te krijgen. Het hoofd erover breken? Niet meer.

Maar dan die convectieoven annex magnetron; niet aan te leren. Dit ondanks de gebruiksaanwijzing waarmee je stap voor stap door het complete knoppenmenu wordt geleid; iets te veel stappen weliswaar. Eerst voorverwarmen, dan het voedsel erin, dan het bakprogramma volgen; en klaar is je maaltijd. Of je stokbrood; want het is vooral voorgebakken stokbrood dat deze zomer een afbakbehandeling krijgt.

– Weet jij hoe dit werkt?
Hij vraagt het nadat hij het deurtje heeft geopend, het stokbrood erin heeft gelegd, op wat knoppen heeft gedrukt en de boel al danig heeft ontregeld.
– Dan moet je op de handleiding kijken. Die ligt onder de oven.
De handleiding heeft hij zo gevonden. Kennelijk is de gegeven informatie te veel, te onoverzichtelijk of voor hem onhandig opgesteld; en de oven al te ver ontregeld. Hij kijkt met een scheef oog op het stuk papier en gaat zijn gang.
– Ik doe maar wat.


Advertentie

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe


Overtuigend klinkt het niet. Omdat ik niet meteen bij het eerste ongemak wil opspringen, laat ik hem zijn gang gaan. De oven lijkt zijn werk te doen. Dat binnen twee minuten dat werk alweer af is, geeft te denken.
– Dat gaat snel, zegt hij nog.
– Dat gaat te snel, denk ik.

Het resultaat van zijn bakkunsten is een stokbroodje dat bruin verbrand is aan de buitenkant en halfgaar van binnen. Hij grijpt naar zijn hoofd om te bedenken wat er is misgegaan.
Het is tijd om in te grijpen.
– Geef mij de handleiding maar.
Voorlopig is hij niet van de plan die aan mij af te staan. Het zorgvuldige opgebouwde imago van een vent die best voor zichzelf kan zorgen, wil hij niet bezoedelen door mij een rol te geven in het hele gebeuren. Tot drie keer toe weigert hij de handleiding af te staan. Hij kan het zelf wel.

Na de zoveelste poging van ontregeling geeft hij zich eraan over dat het beter is als een voorlezer stapsgewijs door het menu gaat, terwijl hij de knoppen bedient. Voor ‘stapsgewijs’ heb je heel veel geduld nodig. Dat heeft mijn lief niet zo. Dus doet hij nog steeds maar wat. Alweer heeft hij knoppen ingedrukt en uitgeprobeerd. Hem tot iets meer kalmte manen, lijkt een onbegonnen zaak. Het onderlinge gekibbel zal ik de lezer besparen. Uiteindelijk is het stokbrood toch op tafel gekomen.
© jvsVan de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

6 reacties op ‘Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 240 

  1. Weer zoveel herkenning. De oven enz wordt niet aangeraakt maar de afstandsbediening van de TV des te meer. Tot mijn grote wanhoop, heb zelfs een keer KPN moeten bellen om de boel weer aan de praat te krijgen. Knap dat je zoveel geduld hebt, dat zal ik nog moeten leren. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik soms uit mijn vel spring waar ik dan later zoveel spijt van heb.

    Geliked door 1 persoon

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.