Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 238


door Jet van Swieten

Hij gunt mij mijn kopje thee. Dat zo’n kopje thee moet smaken, staat buiten kijf. Hij wil er persoonlijk voor zorgdragen dat een theemoment er een is met een smal gouden randje. Dus zegt hij plotsklaps:
– Jij krijgt van mij een nieuwe theepot.

Niet dat zo’n theepot er dan ook meteen is. Ergens in zijn achterhoofd heeft hij opgeslagen dat het voornemen geen voornemen mag blijven. Ik waardeer het ten zeerste, want bij mij is de aanschaf van een nieuwe theepot niet direct opgekomen. Nu hij zo actief denkt aan iets speciaals voor mij op het gebied van thee – hij associeert het met een moment ontspanning; en dat vindt ook hij goed voor mij – aanvaard ik zijn geste in dankbaarheid.

Als hij en ik door de Marne rijden, wil hij langs De Theefabriek in Houwerzijl. Dus wijs ik hem getrouw de weg naar het pand waar de geschiedenis van de thee ligt opgeslagen en een overvloed aan theepotten is om uit te kiezen. Voor ik zelf goed en wel tussen het serviesgoed aan het neuzen ben geslagen, is hij al heen en weer gerend tussen deez’ en geen exemplaar. Hij heeft zijn oog laten vallen op een glazen model. Dus die wordt het. Het is een prachtpot met een even glazen deksel en – ook glas – een theefilter, die er kwetsbaar uitziet. Uit voorzichtigheid opteert hij voor een goed passend theelicht om de drank mee warm te houden.

Goed verpakt gaat een en ander mee naar huis om daar te worden ingewijd met een eerste theeritueel. Hij en ik genieten ervan. Deze theepot kan ik toevoegen aan het steeds kleiner wordende lijstje van spullen om van te houden; spullen met emotionele waarde.
– Als dat maar goed gaat, denken we allebei.

Precies twee hele weken houdt de illusie stand dat hij in de keuken alle voorzichtigheid zal betrachten die nodig is om deze speciale theepot te sparen. Hij doet erg zijn best. Toch weet hij binnen een periode van twee weken een barst te slaan in het glas. Met het glaswerk slaat hij mijn droom aan diggelen. Het knarst en schuurt. Opnieuw zit er een wond onder mijn hart.
– Auw, dat doet pijn, zo roep ik terwijl ik gelaten probeer dit verlies dragelijk te maken.
– Hier voel ik mij rot over, zegt hij.
Samen verdriet over het stuk ellende dat zich heeft ingevreten in zijn hoofd.


Advertentie

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe


In die twee weken heeft hij een haat-liefdeverhouding met de theepot ontwikkeld. Hij probeert er voorzichtig mee om te gaan, daarmee erkennend welke emotionele lading rond dit stuk servies is gegroeid. Hij heeft moeite met het tere glas. Vraagt zich af hoe de tuit van binnen toch schoongemaakt moet worden. Die is inmiddels aardig bruin van de thee-aanlag; met soda kom je er niet bij.
Ondanks die moppermomenten jammert hij met mij mee.
– O nee, dit was echt niet de bedoeling.

Daarna volgt zijn oplossing er spontaan achteraan:
– Jij krijgt van mij een nieuwe theepot.
Omdat hij de scherven op zijn geweten heeft en het een cadeau van hem aan mij was, geef ik hem de gelegenheid het helemaal zelf te regelen, op een voorwaarde:
– Ik wil precies dezelfde theepot.
Niet veel later heeft hij een zelfde exemplaar gevonden en besteld. Hij ziet meteen het voordeel:
– Heb je meteen weer een schone tuit.
Plus een reservedeksel.
© jvsVan de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.