Publicatie interview door partner- en relatiebegeleidster bij NAH Inge Oud

nahverborgenkopzorgenblog.wordpress.com

door Jet van Swieten

Nog dagelijks groeit het aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat maakt dat de behoefte aan informatie voor hen en voor de gezinnen waarin zij leven, blijvend is. Dat betekent niet dat met de gegeven informatie de behoefte aan hulp slinkt. Moeilijkheden in de relationele sfeer, binnen het gezin, maar even goed ook daarbuiten, zijn legio. Daar is soms wat hulp van buiten bij nodig. Ik liep zelf ertegenaan dat er zo weinig informatie beschikbaar was en begon over het onderwerp te schrijven omdat ik mij realiseerde het nog te vaak onderbelicht blijft.

Met de ervaringen die ik opdeed, was ik in staat te beschrijven hoe het er binnen onze relatie en onze verhouding met de sociale omgeving aan toe ging. Door aanvankelijk zonder hulp en ondersteuning, op gevoel af aan de gang te gaan, samen met mijn getroffen partner, kregen we uiteindelijk het juiste spoort te pakken om samen te kunnen functioneren. Misschien niet op het niveau van voor zijn herseninfarct, maar wel op een manier die voor ons acceptabel is.
Mijn ervaringen resulteerden in het boek Uit het dagboek van een onbestorven weduwe. Op deze website verschenen ze, naast artikelen, die ik later publiceerde in het boek Vijftien misvattingen en andere artikelen over niet-aangeboren hersenletsel. Vaak krijg ik terug hoe herkenbaar de situaties zijn en hoeveel troost die herkenbaarheid biedt.

Ervaringsdeskundige

De teksten van de artikelen zijn mede tot stand door veel te lezen over het onderwerp, om mij heen te kijken en de ervaringen als ervaringsdeskundige ernaast te leggen. Daardoor kon een breed palet aan onderwerpen langskomen. Ik heb mij daarbij vooral beperkt tot de onzichtbare beperkingen bij NAH. Dat onderwerp krijgt over het algemeen weinig aandacht en kan rekenen op weinig begrip vanuit omstanders. De mensen die het meemaken hebben behoefte aan herkenning en erkenning. De artikelen en ervaringen die ik opschreef, komen daaraan tegemoet.

Interview Inge Oud

Inge Oud, van Praktijd Inge Oud uit Loosdrecht, geeft partner- en relatiebegeleiding bij NAH. Als professioneel hulpverlener kwam zij het artikel Vijftien misvattingen over mensen met niet-aangeboren hersenletsel tegen en gaf er aandacht aan op haar site. Zij zegt over het artikel:

Ik vind het enorm treffend, en heel herkenbaar voor partners.

Toen zij begreep dat ik een tweede boek had geschreven rond het thema NAH, greep Inge dit aan om een interview met mij te maken. Samen hadden we een lang en mooi gesprek waarin de gang van zaken rond het NAH van mijn partner naar voren komen, maar ook de manier waarop ik dat heb beleefd, welke moeilijkheden ik onderweg tegenkwam en met welke instelling ik heb geprobeerd ze het hoofd te bieden. Aan bod komt het schrijfproces, maar ook de mentale veranderingen die bij mij gedurende het proces hebben plaatsgevonden.

Het hele interview is nu gepubliceerd op de website van Praktijk Inge Oud. Het is daar te lezen in PDF-formaat. Belangstellenden die graag een versie in Word willen, kunnen een e-mail sturen naar Inge. Dan stuurt zij een Word-versie naar je toe.Van de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.Vijftien misvattingen en andere artikelen over NAH

Een selectie van de artikelen van de website NAH Verborgen Kopzorgen is onlangs gebundeld en nu verschenen onder de titel Vijftien misvattingen en andere artikelen over NAH – (Samen) leven met onzichtbare beperkingen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Advertentie

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.