Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 244


door Jet van Swieten

Het filmpje is confronterend. Niet dat ik gedacht had dat het anders zou zijn. Steeds maar weer blijkt dat – naarmate de tijd vordert – het verdriet en de verontwaardiging niet willen afnemen. De beelden zijn zo eenvoudig, de woorden zijn zo compact. De herkenbaarheid is groot. Als ik denk dat de gewenning – het leren leven met die onpraktische onzichtbare beperkingen – bij mij is geland, dan wordt ik er door deze spot feilloos aan herinnerd dat alles er nog net zo hard is maar dat de gewenning het benoemen ervan moeilijker heeft gemaakt.

Het is het campagnefilmpje van en over Danny en zijn gezin, dat het onzichtbare gevolg van hersenletsel het leven op alle fronten aanpakt. Dat er zoveel mensen leven met dezelfde soort gevolgen, met hetzelfde soort gevecht, met hetzelfde soort gemis, met dezelfde blijvende veranderingen. Maar ook dat er zoveel mensen zijn die achter dat onzichtbare niet het wel degelijk merkbare kunnen of willen zien; onnoemelijk veel mensen die denken dat het leven gewoon doorgaat; dat je moet willen; dat je best kunt aanpakken; dat je kunt veranderen en verbeteren; dat het wel klaar is na verloop van tijd.

Op mijn beurt probeer ik dan weer te begrijpen hoe het komt dat zo veel aandacht voor het onzichtbare – aandacht met zoveel impact – nog niet voor elkaar krijgt wat nodig zou zijn voor al die mensen die dagelijks het gevecht met zichzelf verliezen omdat het met het hoofd niet meer wil; omdat het hoofd nou eenmaal anders is gaan werken dan de norm het voorschrijft. Ik probeer te begrijpen hoe het komt dat zelfs de meest radicale vorm van voorlichting het niet lukt binnen te komen.

Hoe lang ik het niet heb geprobeerd. De omstanders die het zo zat waren dat zelfs dát een gevecht begon te worden.
– Stop er maar mee. We weten het nu wel. We willen het niet meer horen.
Was het onwil? Was het angst? Waarom geen poging te leren begrijpen? Geen open gesprek over consequenties voor mijn lief, geen gesprek over leren hoe te helpen?
De gemakkelijkste weg werd hier gekozen; de weg van de afstand; de weg van de uitsluiting. Hoe dat voelt?


Advertentie

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe


Blij dat een grote organisatie datgene over het voetlicht wil brengen wat mij niet lukt aanschouwelijk te maken. Dat het doorgaat, hoe dan ook. Ergens in mij brandt een klein vuurtje dat roep:
– Zie je nu wel!
Praten over mijn lief; het is mij verboden. Door onbevoegd gezag weliswaar. Dat de rollen van hem en van mij zijn gekeerd; dat hij – mijn lief – het niet kan vertellen. Hoe moet hij vertellen als ik dat niet mag?

Dat gevecht om het begrijpen te leren hebben hij en ik al enige tijd gestaakt. Toch laait het weer op als hardleersheid hen in de weg zit. Jammer dan; jammer ook dat het mij niet lukt hen te begrijpen – de beweegredenen. Daar zal ik maar mee moeten leren leven – en ik leer al zo goed leven met al die andere de ups en de downs, het gevecht van mijn lief.
© jvsVan de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Advertenties

3 reacties op ‘Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – 244

  1. Wat herkenbaar is dit en er zal er ook niet veel verandering in komen zolang mensen het niet zelf meemaken of wegkijken voor andermans problemen. Maar dat geldt helaas voor alle onzichtbare ziekten en aandorningen is mijn ervaring. Gelukkig zijn er ook mensen die wel de moeite nemen om zich erin te verdiepen en met wie je wel je gevoelens kunt delen en daar hou ik me maar aan vast.

    Liked by 1 persoon

      1. Ik denk dat we het soms zelf ook niet eens begrijpen, laat staan dan hoe we het kunnen overbrengen. Als je met lotgenoten praat heb je ook aan een half woord al genoeg. Het is een gevoel wat in je zit en niet met woorden is uit te drukken

        Like

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.