Van vooroordeel naar voordeel bij onzichtbare beperkingen NAH – column


door Jet van Swieten

Hoe het is gekomen, kan ik niet achterhalen. Het was bij mij waarschijnlijk zo’n zeldzaam moment van verstandsverbijstering waarop twee woorden – met heel verschillende betekenissen – samenvloeiden omdat een paar letters hadden besloten te verdwijnen. Zo kon het gebeuren dat de titel boven het stuk NAH anders benaderd – neem vooroordelen bij onzichtbare beperking weg, kon veranderen in ‘NAH anders benaderd – neem voordelen bij onzichtbare beperking weg’.

Voordelen of vooroordelen wegnemen

Redelijk op tijd merkte ik mijn vergissing op; helaas niet voldoende op tijd om deze – foute – titel in veelvoud te zien verschijnen op verschillende tijdlijnen van Facebook. Helaas, het is niet anders. Het bracht me wel de suggestie binnen eens te kijken of die mislukte titel recht van spreken zou hebben. Daarover kan ik eigenlijk heel kort zijn: vooroordelen zijn geen voordelen. Ja, vooroordelen wil je graag wegnemen, zeker in al die situaties waarin misvattingen zijn ontstaan over de NAH’er en zijn verborgen beperkingen. Maar voordelen? Voordelen – zo die er al zijn – weghalen? Lijkt mij niet echt handig. Van voordelen zou je toch moeten profiteren. Hoewel, ik kan me minstens een voordeel – voor de getroffene – bedenken dat ik graag zou willen wegnemen.

Partners

Dat bracht mij op de vraag of er voordelen kleven aan het hebben van verborgen beperkingen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Nu zijn die onzichtbare beperkingen allemaal even onpraktisch. Op verwachte en onverwachte momenten poppen ze telkens weer op om je er nog eens in te wrijven dat de dingen die je wil doen, niet vanzelf gaan. Zijn er voordelen te vinden als je een partner hebt die onzichtbare beperkingen heeft als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel? Ik zou ze niet zo snel kunnen noemen. Wat je als partner zoal tegenkomt? In het artikel Partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel heb ik dat uitgebreid besproken. En in het artikel Vijftien misvattingen over partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel heb ik punten bijeengebracht die telkens weer een bron van ergernis kunnen zijn wanneer mensen uit de omgeving aan de hand van vooroordelen conclusies trekken die de werkelijkheid tarten.

Vraagstukken

Zoekend naar voordelen leveren deze artikelen juist meer vooroordelen op. Die wil ik het liefst zo snel als mogelijk wegnemen. Valt er dan geen enkel voordeel te bespeuren? Heeft mijn getroffene er voordeel aan dat hij zich nergens – echt nergens – druk over lijkt te maken? Ogenschijnlijk misschien wel. Het is best handig als je nergens een probleem in ziet. Dan hoef je ook niets op te lossen. De keerzijde is dat waar hij geen probleem in ziet, dat voor mij wel kan zijn. Sommige vraagstukken zijn gebaat bij een oplossing. Hij komt daar niet mee, hij ziet heel het probleem niet. Dat botst. Kijk, daar heb je nou een voordeel dat in zichzelf een voordeel lijkt maar wat mij betreft beter weggenomen kan worden.


Advertentie

Vijftien misvattingen en andere artikelen over NAH


Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe


Positieve punten geen voordelen

Om ruimte te geven aan wat positieve punten in een veranderd leven met een partner met onzichtbare beperkingen als gevolg van NAH, schreef ik het artikel #10 positieve kanten aan ons leven met niet-aangeboren hersenletsel. Ik wil niet meteen zeggen dat de positieve kanten meteen te scharen zijn onder het kopje voordelen. Toch zijn die positieve kanten er ook. Ze hebben vooral te maken met het aanvaarden van een nieuwe manier van leven, een nieuwe manier van omgang met elkaar en met de nieuwe situatie. Het vergt een proces van jaren voordat deze kanten van het bestaan zichtbaar voor je worden. De wereld is een stuk kleiner geworden en daarmee misschien wel een heel stuk overzichtelijker. Of dat nou een voordeel is? Alles valt samen met het aanvaarden van het gegeven. In deze tijd, waarin bijvoorbeeld Covid-19 een grote rol speelt en veel mensen na een half jaar maatregelen, graag weer terug willen naar hun oude leven, realiseer ik mij dat aanvaarding mij een grote voorsprong geeft. Een voordeel.

Meer voordeel

Dat in de inleiding genoemde artikel nog eens doorlezend, kom ik op iets wat mij nog een voordeel lijkt: nieuwe wijsheid. Alle tegenslag maakt dat je op een ander manier tegen de dingen om je heen aan gaat kijken. Dat is een groot voordeel. Je wensen en verlangens worden anders – noem het meer compact. Je doorziet beter waar het in het leven echt om gaat. Dat noem ik wijsheid, of eigenwijsheid zo je wil. Want ook daarin kun je alleen zelf je weg vinden en er is niemand die je kan vertellen of het goed of fout is. Noem het een vorm van zelfvertrouwen dat je misschien had gemist als NAH niet in je leven was binnengedrongen. Als dat geen groot voordeel is. Voor mij wel. Misschien denkt iemand anders in dezelfde situatie er wel heel anders over.



Van de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.



Vijftien misvattingen en andere artikelen over NAH

Een selectie van de artikelen van de website NAH Verborgen Kopzorgen is onlangs gebundeld en nu verschenen onder de titel Vijftien misvattingen en andere artikelen over NAH – (Samen) leven met onzichtbare beperkingen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Wat is jouw verhaal?

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.