Boek Uit het dagboek van een Onbestorven blijft reacties oproepen

https://www.boekenbestellen.nl/boek/uit-het-dagboek-van-een-onbestorven-weduwe

door Jet van Swieten

Veel mooie reacties mocht ik ontvangen na het verschijnen van mijn boek Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe en de krantenartikelen, zoals in De Molenkruier en AD/UN, die daarop volgden. In het boek heb ik situaties opgetekend uit een leven naast een partner met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en de onzichtbare beperkingen als gevolg daarvan. Een van de eerste reacties kwam van een geriatrisch wijkverpleegkundige. Zij nam het boek in haar handen en riep direct: “Wat een toepasselijke titel.” Voor mij een mooi compliment. Vooral mooi omdat haar woorden mij bevestigden dat partner zijn van iemand met niet-aangeboren hersenletsel ook betekent je partner kwijt te zijn geraakt; levend verlies.

Onbestorven weduwe

Het Funerair Lexicon vertaalt het begrip onbestorven weduwe als volgt:

Een vrouw die voorgoed of langdurig gescheiden is van haar echtgenoot.

Een mooie uitleg vond ik in de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse letteren:

1670. Een onbestorven weduwe (- weduwnaar).
D.i. ‘eene vrouw die niet door den dood van haren echtgenoot tot den staat van weduwe gebracht is, maar door zijne langdurige afwezigheid, uitlandigheid, of door scheiding, enz. als ’t ware als weduwe is achtergelaten, inzonderheid eene vrouw, wier man van haar verwijderd is zonder hoop op hereeniging, zoodat zij, ofschoon haar man niet gestorven is, aan eene weduwe gelijk is’; Ndl. Wdb. X, 1078; Mnl. Wdb. V, 273; Halma, 398 en Hooft, Brieven, 277: Een onbestorven weduwenaar. Ook sprak men van een onbestorven bruid (- bruidegom); zie Ndl. Wdb. III, 1633; fri. in onbistoarne widdou (weduwe).

Bij NAH mag dan de getroffene nog in hetzelfde huis leven, hij is niet meer dezelfde die hij was voor het letsel ontstond. De gevolgen van zijn letsel kunnen maken dat hij toch ‘afwezig’ is. Je staat voortdurend op de drempel van uiteengaan met alle onzekerheid tot gevolg. Voor partners van wie de getroffene niet meer thuis woont, geldt dat natuurlijk des te meer. Blij was ik dus met deze reactie uit professionele hoek. Het bevestigt mijn eigen gevoel.

Herkenning

Veruit de meeste reacties komen neer op hetzelfde. Herkenning. Die is groot. Ook al kun je geen enkele getroffene vergelijken met een andere, in huis-, tuin-, en keukensituaties komen toch vaak bij benadering dezelfde soort gebeurtenissen voor. Frappant is het dan ook dat meerdere lotgenoten aangaven, dat zij voordat zij de stukken in het boek hadden gelezen, het gevoel hadden er helemaal alleen voor te staan. Door die herkenning zagen zij, dat meer mensen in dezelfde situatie leven en dagelijks diezelfde mallemolen doorlopen. Dat biedt enige houvast en troost.

Troost en leidraad

Het boek biedt troost aan lotgenoten en de mensen om hen heen, zo stelde een thuiszorgmedewerkster die veel te maken heeft met gezinnen waarin NAH een rol speelt. Niet alleen troost, maar ook steun. Onderlinge steun is hard nodig wanneer je als partner even niet goed raad weet met het gedrag van de getroffene. In het boek beschrijf ik vaak ook hoe ik er zelf mee omga; hoe ik reageer. Van belang voor mij is dat situaties nooit escaleren. Daar heeft niemand iets aan en het kost alleen maar energie. Wat mooi als er dan reacties verschijnen van lotgenoten die dit ook een kans willen geven. Iemand schreef zelfs dat het boek een leidraad is om met NAH om te gaan. Ook al is dat met dit boek nooit mijn ambitie geweest, het doet mij wel goed dit te lezen.


Advertentie

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe


Eyeopener

Het boek wordt ook gelezen door buitenstaanders, mensen die niet te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel. Een van hen mailde mij dat het boek hem de ogen had geopend; dat hij zeker wist dat het boek een eyeopener moet zijn voor hen die niet weten wat er zich afspeelt achter al die voordeuren waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel leven. Via de verhalen krijgen buitenstaanders een klein inkijkje. Dat kan een bijdrage leveren aan meer begrip voor een leven met hersenletsel. Bij deze lezer werd ineens heel veel duidelijk dat voorheen aan hem voorbij was gegaan.

Open

Er kwamen ook complimenten over de open manier waarop ik sprak over ons leven met niet-aangeboren hersenletsel. Het is vaak lastig spreken over dit onderwerp dat veelal omkleed is met schaamte- en schuldgevoelens. De situatie van een leven met NAH is kwetsbaar. Altijd bestaat er de angst dat de fragiele balans wordt verstoord. Die angst is er niet voor niets, omdat het van buitenaf soms moeilijk is voor te stellen wat een leven met NAH inhoudt. Nu sta ik op het standpunt dat wanneer je je kwetsbaarheid toont, daarover geen misverstand meer kan ontstaan. Dat maakt mij minder kwetsbaar voor de invloeden van buiten. Dat helpt dan weer de balans in evenwicht te houden. Op de redactie van de krant vond men het moedig dit verhaal te vertellen. Ik vind dat het verteld moet worden omdat dat de omstandigheden voor al die partners die er nu alleen voor staan, uiteindelijk kan verbeteren.

Doorschrijven

Alle reacties bij elkaar genomen geven mij de moed om door te schrijven over alles wat ik onderweg in een leven met NAH tegenkom. Gedachten, gevoelens, gebeurtenissen, ze mogen worden verteld. Op dus naar een volgende editie. De stukken zijn leuk om te schrijven. Door de manier waarop het is geschreven, lezen ze makkelijk weg. Daarmee is het boek een echte pageturner geworden. Het nodigt uit om verder te lezen. Het laat je niet meer los, zoals een van de lezers schreef.

Nasleep

In het komende najaar wordt het boek verder op de kaart gezet, onder meer met een presentatie in de bibliotheek van Nieuwegein, gedurende een avond waarop schrijvers, dichters en muzikanten elkaar ontmoeten. Dit geeft mij de gelegenheid in bredere kring bekendheid te geven aan dit onderwerp. Het is van belang dat meer mensen, juist ook buiten de kring van mensen die al bekend zijn met de problematiek rond NAH, horen wat het betekent om te leven met NAH. De inhoud van dit boek is daarvoor zeker geschikt, want, zoals een neuroloog-psychiater over dit boek schreef, het gaat om:

Losse, persoonlijke, deels al eerder gepubliceerde notities die een beeld geven van een vrouw die figuurlijk haar man verliest en haar twijfels, verdriet en emoties goed onder woorden kan brengen.

Het boek valt niet voor niets in de categorie literaire non-fictie.

 


Om cadeau te doen

Van de reeks Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe is onlangs een bundel verschenen onder de titel Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe – Notities van een leven naast NAH. Hierin staan herschreven stukken naast nieuwe bijdragen. Om zelf te lezen maar ook leuk om cadeau te doen. Dit boek biedt herkenning aan wie het van nabij meemaakt, biedt steun en troost en is een eye-opener aan familie, vrienden en bekenden. Mis het niet.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Advertenties

2 reacties op ‘Boek Uit het dagboek van een Onbestorven blijft reacties oproepen

 1. Dag Jet,
  Ik heb je boek niet gelezen, maar veel van je blog. Mij als betroffene hebben je mooie stukken getoond, wat de nieuwe situatie bij mij thuis met mijn, inmiddels ex-, vrouw moet hebben gedaan.
  Jouw stukken hebben mij inzicht gegeven in mijn relatie tot anderen en in mijzelf.
  Dank je wel,
  Marc.

  Liked by 1 persoon

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.