Koken met NAH – eenvoudige maaltijden op recept

nahverborgenkopzorgenblog.wordpress.com

Bij het koken van een maaltijd wordt goed duidelijk welke vaardigheden bij het uitvoeren van een eenvoudige taak nodig zijn. De keuken blijkt het proeflaboratorium voor mijn getroffene die te maken heeft met onzichtbare beperkingen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Koken vraagt om planning en organisatie, maar ook om lezen en interpreteren, concentratie en snel schakelen (multitasking). Dat blijkt steeds weer een enorme uitdaging. Het resultaat wisselt al naar gelang zijn conditie en de eisen die de bereiding van de maaltijd aan hem stelt. De keuken verandert regelmatig in een slagveld, met rondvliegend keukengerei en groenteafval.

Eenvoudige maaltijd

Omdat hij graag wil koken, is dit een van de onderdelen van zijn dagelijkse routine geworden. Rond een uur of zes duikt hij de keuken in. Hij weet wat hij wil maken en zet dan alles klaar op het aanrecht. Dat is stap 1. Daarna is het tijd om te rusten, want het hoofd maakt ondertussen overuren. De maaltijd die hij maakt, is altijd redelijk eenvoudig te maken en is binnen twintig minuten tot een halfuur klaar. Dat betekent in de praktijk dat we meestal pas rond half acht aan de avondmaaltijd beginnen. Kooktijd is een rekkelijk begrip.

Minder prikkels

Helemaal ideaal gaat het dus niet. Tussentijds het aanrecht opruimen, zodat de omgeving minder prikkels uitstraalt, is niet te doen. Dat zou een extra taak geven die zijn weerslag kan hebben op het resultaat. Nu is het resultaat niet altijd zoals je zou verwachten. Soms ontbreekt er een ingrediënt. Als er broccoli op het menu staat en de broccoli ontbreekt, dan kun je niet helemaal volhouden dat het goed is gegaan. Een kniesoor die daarop let.

Recept ontcijferen

Een enkele keer wil hij ook wel eens iets avontuurlijks voorschotelen en maakt hij iets moeilijks aan de hand van een recept. Op zo’n moment moet ik eraan te pas komen om te helpen het recept te ontcijferen en de stappen op te noemen. Hoe meer ingrediënten, hoe meer het noodzakelijk is om hem bij te staan. Bij zulke gelegenheden gaat het ook wel eens mis als hij alvast zelf aan het interpreteren slaat en bepaalde stappen niet goed uitvoert. Het is een levendige toestand in onze keuken.

NAHgerechten

Laatst ontdekte ik de site NAHgerechten van Mylèn Daniëls. Wat een leuke site is dat. Mylèn heeft op haar zesde jaar een hersenoperatie gehad vanwege een tumor. Daardoor heeft zij niet-aangeboren hersenletsel opgelopen. Met behulp van haar ergotherapeut heeft zij in de loop van de tijd een flink aantal recepten opgeschreven. Omdat zij zich realiseert dat meer mensen met hersenletsel behoefte hebben aan een heldere omschrijving tijdens het koken, deelt ze de recepten via haar blog. Het aantal recepten wordt er steeds groter. Ze is in 20015 begonnen met een aantal recepten. Dit jaar is er een flink aantal recepten bijgekomen.

Zoeken en koken

De site van Mylène heb ik meteen aan mijn door hersenletsel getroffen partner doorgegeven met de vraag of hij daar eens iets uit wil zoeken om te koken. Het is het uitproberen waard. Jammer genoeg doet hij alles op grond van een routine. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij nog steeds geen gebruik heeft gemaakt van deze site. Het zit eenvoudigweg niet in zijn systeem. Dat maakt het lastig om het over een nieuwe boeg te gooien. Toch wil ik jullie deze site niet onthouden.

Niet doorzoekbaar

Minder handig aan deze site is dat je de gerechten moet kiezen door te scrollen of op zoek te gaan in de archieven. Het zou mooi zijn als de pagina’s doorzoekbaar zijn via rubrieken of als er een zoekfunctie is zodat je aan de hand van ingrediënten waarmee je wil koken recepten kunt vinden. Maar als we door dit minpunt heen kijken, valt er veel te zien op de site. De geboden gerechten zijn allemaal net even anders. Kip met speculaaskruiden bijvoorbeeld, saliepesto, courgettefrietjes, Indiase kerriesoep of het vleesloze chili sin carne. En veel meer, tot en met zelfgemaakte soepstengels aan toe.

Heldere omschrijving

Elk recept wordt voorafgegaan door een foto. Daarna volgt onder elkaar een opsomming van de ingrediënten. Vervolgens is er een stappenplan waarmee de bereiding puntsgewijs wordt uitgelegd. De punten staan genummerd onder elkaar. Zo geeft het stappenplan de informatie per handeling weer, van het pellen en snijden van een ui, tot en met het wassen en snijden van de groenten, zodat je alle ingrediënten vooraf klaar kunt zetten. De omschrijving ziet er helder uit. Ik vermoed dat mijn getroffen partner er een eind op weg wordt geholpen. In het stappenplan ontbreekt het vooraf klaarzetten van de toe te voegen kruiden en het klaarzetten van het benodigde kookgerei. Dat is een kleinigheid. Ik hoop mijn getroffene langzaam zover te krijgen dat hij de gerechten van Mylène ook eens gaat gebruiken. Ze zien er aantrekkelijk uit en kunnen een aanvulling betekenen om wat meer afwisseling op het menu te krijgen.

2 reacties op ‘Koken met NAH – eenvoudige maaltijden op recept

 1. Zelf heb ik voor mijn man kookboeken gemaakt, het systeem is enigszins anders. Eerst alle ingrediënten klaarzetten, dan alle gereedschappen dus pannen, schalen, messen snijplanken etc en hierna eerst alle ingrediënten schoonmaken en dan pas de kookvolgorde.
  Voor iedere stap staat een vakje zodat je kunt afvinken wat je gedaan hebt.
  Bladen heb ik gelamineerd en in klappers gedaan. Het afvinken gebeurd met een white bord marker, want dit kan je er zo weer afvegen voor hergebruik.
  Voor hem werkt dit prima.
  Maar dit is zeker een fijne site met recepten staan leuke recepten op, zal er zeker gebruik van maken om wat recepten om te buigen naar ons eigen systeem, bedankt voor het delen.

  Groet Wil

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi he, dat er ook op dit gebied een klein beetje meer aandacht komt voor mensen met NAH. Ik kan de ‘normale’ recepten goed doorgronden, maar vind het prettig om de volgende stap makkelijk te kunnen vinden. ‘NAH recepten’ zijn dan meestal ideaal.
  Succes bij jullie in de keuken.

  Geliked door 1 persoon

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.