De tien best gelezen artikelen van het afgelopen jaar op een rij

www.nahverborgenkopzorgenblog.wordpress.com

De overgang naar een nieuw jaar is er altijd een van terugblikken en vooruitkijken. je wordt om de oren geslagen met allerlei lijstjes. Deze keer ga ik daar nu eens lekker aan meedoen. Het voordeel van zo’n lijstje is, dat er een overzicht ontstaat van de onderwerpen waarover jullie graag lezen. De tien artikelen die jullie het belangrijkst vonden om aan te klikken, te lezen en zelfs te delen, komen hier allemaal aan bod, te beginnen bij nummer tien.

#10 Negen valkuilen van beperkt ziekte-inzicht en zelfoverschatting

Beperkt ziekte-inzicht en zelfoverschatting zijn de meest ingewikkelde van de onzichtbare beperkingen bij niet-aangeboren hersenletsel. Het is moeilijk te herkennen en de partner heeft veel tact nodig om ermee om te kunnen gaan. Het gaat er hierbij om dat de getroffene zelf niet kan inschatten welke invloed het letsel heeft op zijn functioneren. Daar bovenop komt dat hij zelf niet in staat is uit te leggen welke uitwerking de beperkingen op hem hebben. Hij kan zijn eigen grenzen niet aangeven en doet zich beter voor dan hij in werkelijkheid kan waarmaken. Zo kan het gebeuren dan iemand met een verlamd been, gewoon probeert op te staan om een stukje te gaan lopen. Dat heeft hij immers altijd gekund, dus nu ook. Die waarschuwingen van de mensen om hem heen, slaat hij in de wind. Het moet hard aankomen als blijkt dat opstaan net een stap te ver is en de getroffene direct op de grond neerploft zodra hij is opgestaan. Ook op subtielere wijze kan blijken dat de getroffene beperkt ziekte-inzicht heeft of op zijn minst zichzelf overschat. De mensen om hem heen kunnen die vaak niet of niet goed onderkennen. In dit artikel staan valkuilen die een getroffene tegenkomt.

#9 Chronische vermoeidheid bij hersenletsel – zes tips om ermee om te gaan

Chronische vermoeidheid is een van de meest onderschatte beperkingen die voorkomen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel. In dit artikel staat een aantal tips om daarmee om te gaan.

#8 Planning is meer dan een agenda vullen

Uit dit artikel blijkt dat plannen veel meer is dan vooruitdenken in de tijd om iets te organiseren. Ook bij kleine handelingen, zoals het zetten van koffie of het bakken van een ei, ben je in je hoofd bezig elke afzonderlijke handeling te plannen. Dit gaat normaal gesproken volautomatisch. Bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel kan het plannen wel eens heel anders uitpakken dan de bedoeling is.

#7 Het oude verwachtingspatroon laat zich niet doorbreken

De onzichtbare beperkingen bij niet-aangeboren hersenletsel zijn voor de sociale omgeving meestal niet goed te begrijpen. Het kan zelfs leiden tot onenigheid en families kunnen hierdoor uit elkaar vallen. De omgeving heeft geen idee van wat die onzichtbare beperkingen met iemand kunnen doen. Familie en vrienden verwachten dat de getroffene uiteindelijk weer op de oude voet met hen door kan gaan.

#6 Partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Hersenletsel heb je nooit alleen. Altijd treft het ook de huisgenoten, de gezinsleden en de partner van een getroffene. Het leven in een gezin dat te maken krijgt met hersenletsel verandert erdoor. Soms zijn die veranderingen groot. Er komt veel tegelijkertijd af op de partner. Verschillende beperkingen bemoeilijken het dagelijks functioneren op diverse niveaus. Dat is zichtbaar wanneer er fysieke beperkingen zijn. Onzichtbare beperkingen bemoeilijken het sociaal functioneren nog extra. De getroffene is vaak een ander mens geworden dan voorheen. Heel het gezin is genoodzaakt opnieuw te leren leven en te leren omgaan met de beperkingen van de getroffen partner. Er wordt bij niet-aangeboren hersenletsel gesproken over een breuk in de levenslijn. Getroffenen en hun naasten zullen met vallen en opstaan opnieuw hun weg vinden.

#5 Herstel na beroerte – willen en kunnen zijn twee verschillende dingen

Op de vraag of volledig herstel na een beroerte mogelijk is, zijn net zo veel antwoorden mogelijk als er getroffenen zijn. Geen twee getroffenen zijn gelijk. Hun vorderingen in herstel naast elkaar leggen is als het vergelijken van appels met peren. Een prognose geven is dan ook onmogelijk. Er zijn succesverhalen en er zijn verhalen waarin succes uitblijft; of in ieder geval minder is dan gehoopt. Feit is dat hersenletsel nooit geheel verdwijnt en er dus altijd gevolgen blijven, zichtbare en onzichtbare.

#4 Onzichtbare gevolgen van hersenletsel moet je willen zien

Onzichtbare beperkingen bij hersenletsel zijn niet altijd even eenvoudig te traceren. In sommige gevallen is op een hersenscan niet eens een litteken van het letsel te zien. Vooral de instanties willen graag dat op zijn minst de beperkingen worden geobjectiveerd of in verband gebracht met het letsel dat wel op de scan zichtbaar is. En laat dat nu juist vaak een moeilijk te nemen horde zijn. Maar als je goed kijkt, gewoon met je ogen, met je gevoel, dan zijn die onzichtbare beperkingen best wel zichtbaar. Je moet het wel willen zien; en snappen.

#3 Gastblog – Restverschijnselen na en herseninfarct of -bloeding

Restverschijnselen; die onzichtbare beperkingen die bij niet-aangeboren hersenletsel zomaar tevoorschijn komen. Je wil ze niet maar ze zijn er toch – lastig als altijd. Lieky van der Velden schrijft erover vanuit ervaring. In haar gastcolumn geeft ze tips hoe je ze er weer onder kunt krijgen.

#2 Chronische vermoeidheid – De accu blijft leeg

Vertellen over de beperkingen waar wij tegenaan lopen, is als lopen over een weg geplaveid met stoeptegels vol voorspelbare geluiden. Je hoeft maar even op een tegel te staan en er floept een standaard tekst uit. Het zijn van die bekende zinnen die je bijna kunt dromen. Wanneer ik vertel dat mijn door NAH getroffen vriend en echtgenoot chronisch moe is, krijg ik meestal terug: ‘Ik ben ook wel eens moe.’ In dit artikel geef ik uitleg aan de hand van het schema van de accu. Het geeft weer hoe het verloop van het energieniveau is bij iemand met niet/aangeboren hersenletsel.

#1 Vijftien misvattingen over mensen met niet/aangeboren hersenletsel

Bijna dagelijks kom je misvattingen tegen bij de communicatie met en over mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het zijn ondoordachte uitspraken en gemeenplaatsen – vaak in een bijzin gezegd – die eens te meer tonen hoe moeilijk het is te begrijpen hoe het leven van de getroffene is veranderd na een beroerte. Een gesprekspartner is zich er niet van bewust. Die heeft niet de intentie om te kwetsen; meestal zijn de uitspraken zelfs relativerend bedoeld, om de getroffene een hart onder de riem te steken. Laten nou juist die gemeenplaatsen bij de getroffene – en ook bij de partner – binnenkomen als een miskenning van zijn beperkingen. Daarom heb ik in dit artikel een aantal misvattingen op een rij gezet. Voor velen herkenbaar, voor anderen een eye opener die de weg vrij maakt beter te kunnen omgaan met een getroffene met onzichtbare beperkingen.

Uit de lijst meest gelezen artikelen blijkt dat naast chronische vermoeidheid vooral de omgang met een getroffene met onzichtbare beperkingen een onderwerp is dat altijd veel vragen oproept. Echte antwoorden kan ik natuurlijk ook niet geven. Getroffenen dragen allemaal hun individuele gevolgen met zich mee. Elke getroffene heeft behoefte aan een eigen specifieke aanpak. Dat maakt het des te moeilijker om ermee om te kunnen gaan. Toch hoop ik met deze artikelen te kunnen bereiken dat er meer begrip komt voor de situatie van de getroffenen en hun gezinnen en dat mensen uit de sociale omgeving zich gaan realiseren dat ook zij zullen moeten aanvaarden dat het leven van de getroffenen en hun gezin blijvend is veranderd en dat zij hun verwachtingen ten aanzien van getroffenen bijstellen.

Mijn lezers wil ik hier bedanken voor de betrokkenheid. Voor 2017 wens ik jullie het allerbeste.

Advertenties

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.