Uit het dagboek van een onbestorven weduwe – 63

www.nahverborgenkopzorgenweb.wordpress.com

Ze mag dan oud zijn, ze probeert alles uit het leven te persen wat er nog voor haar in zit. Hoewel haar mogelijkheden daartoe steeds beperkter worden, kijkt ze nog om zich heen en kan ze zich blijven verheugen op een fijne voetbalwedstrijd op tv.
De dood houdt zij op afstand. Niet dat ze er bang voor is. Ze gaat nog graag en poosje mee. Daarom laaft ze zich ook aan de herinnering. Voor de gelieven die haar ontvielen, heeft zij in de donkerste hoek van haar kamer een klein altaar opgericht. Daar staan de foto’s, daar staat een urn en daar liggen de relikwieën de vergankelijkheid te bevestigen. Het zijn haar doden. Ze heeft er een oplaadbaar elektrisch waxinelichtje bij gezet. Na een dag is het leeg en wordt het vervangen voor een vers exemplaar. In memoriam voor een leven.
Vandaag heeft ze er iets meer moeite mee. De eetlust is tijdelijk verdwenen, haar krachten zijn haar lichaam ontglipt. Met haar strijdlustig karakter neem ze daar geen genoegen mee. De magere bouillon die haar wordt gebracht, neemt ze met smaak tot zich. Tussen elke hap door kijkt ze even naar buiten om te zien hoe de bomen dit jaar opnieuw zijn gegroeid, om te zien hoe de vogels druk aan het werk zijn om een tweede leg te kunnen aanvangen.
Dan valt haar oog op haar altaartje. Alles staat er pico bello bij. Alleen het lampje heeft alle kracht verloren en is gedoofd. De donkerste hoek van haar kamer is alle betekenis kwijt. Zij schudt misnoegd haar hoofd voor ze begint te spreken. De kwestie dient op de kortst mogelijke termijn opgelost. Ze wijst naar het lampje, ze wijst naar de lader, ze wijst nog eens naar het lampje en kijkt mij priemend aan: “Zeg, wil jij dat lampje even vervangen? Anders heb ik daar zo’n dooie hoek.”
© jvs

Advertenties

2 thoughts on “Uit het dagboek van een onbestorven weduwe – 63

  1. Ik schoot in de lach en dacht even dat je bij me om de hoek gekeken had. Ik heb ook zon hoekje, liever een muurtje. Maar ben wel iets fitter, begrijp ik.
    Knap! Leuk geschreven. Was even iets heel anders hè…

    Like

Wat is jouw verhaal?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s